Juryrapport Breast Friends Award 2014

Winnaar: Borstkankervragen.nl
Een initiatief van Désirée Hairwassers en genomineerd door Claudia van der Laan

Borstkankervragen.nl is een initiatief van Stichting BORSTKANKERactie. Deze site is bedoeld om díe vragen te kunnen stellen over borstkanker die je vandaag bezig houden zonder dat je alle beschikbare informatie door moet spitten. Ze proberen met ervaringsdeskundigen en inhoudsdeskundigen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

In onderstaande video vertelt Désirée over haar eigen ervaring met borstkanker, haar motivatie om met Borstkankervragen.nl te beginnen en wat Breast Friends hierin heeft betekent.

Besteding van het geldbedrag

De site is met een beperkt budget uit eigen zak opgezet. Met het geldbedrag van de prijs wil Désirée de site nog beter vindbaar, overzichtelijker en mooier maken..

Juryrapport

“Borstkankervragen.nl” biedt een platform waarop vragen, die elk moment van de dag kunnen opkomen, hun plek vinden. Menige vrouw met borstkanker kampt met slapeloze nachten vol vragen. Via de site kun je die vraag stellen, met als reactie een professioneel antwoord. Je wordt gehoord. Zo kan de site ook een plaats hebben voor het vinden van informatie na een gesprek met arts, waarbij iemand juist niet wil gaan speuren op internet.

Op een rustige manier worden de antwoorden gegeven; met een zekere gedurfdheid van antwoorden, maar toch gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en duidelijke afbakening van voor- en nadelen. Specifieke afwegingen worden neergelegd bij vrouwen, ook om durf te tonen en voor jezelf op te komen. De site biedt antwoorden en aandachtspunten voor (gedurfde) overwegingen die meegenomen zouden kunnen worden in de gesprekken met artsen.

De makers van de site hebben een initiatief uitgezet en gerealiseerd dat boven het maaiveld uitsteekt. De makers durven ook te zeggen dat zaken lastig zijn; kortom laagdrempelig, maar niet zonder emotie, wel empowerment biedend. Met noemenswaardige snelheid van antwoorden en een netwerk van behandelaren als kennisbank. De combinatie is fijn en goed voor vrouwen die met vragen zitten.

Breast Friends Award jury 2014

Maria van Balen
Directeur IPSO: Instellingen voor Psycho-Sociale Oncologie

Machteld de Bont
Oprichtster Care for Cancer en winnares Breast Friends Award 2009

Riet van der Heide –Schoon
Oud-voorzitter en erelid Borstkankervereniging Nederland

Marianna Dukker
Lid Borstkankervereniging Nederland

Fenna Postma
Voorzitter Stichting Look Good… Feel Better

Karin Schut
Ervaringsdeskundige

Thea Smies
Mammacare verpleegkundige, Diakonessen Ziekenhuis Utrecht

Susan Veenhoff
Directeur Stichting Pink Ribbon

Monique van Orden
Initiatiefneemster van de Duizend Borsten Beurs

Eénmalig jurylid: Nessa Spillen
Jong Borstkanker, winnares Breast Friends Award 2013


fb_icon_50Reageren op dit bericht? Dat kan via de Facebook-pagina van Breast Friends.