Juryrapport Breast Friends Award 2015

BreastFriends_winnaars_2015_300

Winnaar: Xenia
Opgericht door Jacqueline Bouts en genomineerd door Dennis de Mik

Xenia creëert een veilige, huiselijke omgeving voor jonge mensen die intensieve, verpleegkundige en medische zorg nodig hebben. Jongeren met ziekten als borstkanker vinden bij Xenia een (tijdelijk) thuis. Doordat daar niet de ziekte, maar het leven centraal staat, bieden ze jongeren een plek waar zij weer even zichzelf kunnen zijn. Samen de stad in, maar ook onder leeftijdsgenoten delen wat je voelt. De deur staat altijd open voor bezoek, ze leven met elkaar, niet met de ziekte.

Besteding van het geldbedrag

Met het geldbedrag van de prijs (5.000 euro) gaat Xenia het huis nog meer inrichten naar de wensen van de jongeren. Zo zullen er zes nieuwe, moderne en speciaal ontworpen nachtkastjes mee worden aangeschafd, want het traditionele ziekenhuismeubilair past niet goed bij de leefstijl van de jongeren. Zij willen hun laders, smartphone, speakers en bijvoorbeeld radio kunnen aansluiten. Dat kan Xenia op deze manier mogelijk maken.

Juryrapport

Xenia is niet het enige hospice in Nederland. Toch is het uniek. Het is het enige hospice en logeeropvang voor jongeren in de leeftijdscategorie van 16 tot ongeveer 35 jaar. Sinds april 2014 is er een plek voor jongeren waar niet de ziekte maar het leven centraal staat. Waar familie en vrienden (tijdelijk) even geen verzorgers hoeven te zijn, maar weer gewoon vrienden en familie kunnen zijn.

Xenia in Leiden is een lokaal initiatief, maar zou ook op andere plekken in Nederland aan een behoefte voldoen. Daarnaast zet Xenia zich in voor jonge mensen met allerlei (levensbedreigende) aandoeningen.

Xenia creëert een veilige, huiselijke omgeving voor jonge mensen die intensieve, verpleegkundige en medische zorg nodig hebben. Jonge mensen hebben andere behoeftes. Xenia probeert naast de “standaard” zorg goed aan de overige behoefte te voldoen: de locatie midden in de stad, het onder elkaar zijn met jongeren, maar simpelweg ook een inrichting die bij de jeugd past. Xenia richt zich op jonge mensen met alle vormen van zorg en ziekte; daar horen ook jonge mensen met borstkanker bij.

Breast Friends Award jury 2015

Sonja Robben
Directeur IPSO: Instellingen voor Psycho-Sociale Oncologie

Machteld de Bont
Oprichtster Stichting Care for Cancer en winnares Breast Friends Award 2009

Riet van der Heide –Schoon
Oud-voorzitter en erelid Borstkankervereniging Nederland

Marianna Dukker
Lid Borstkankervereniging Nederland

Fenna Postma
Lid van het Comité van Aanbeveling van Stichting Look Good… Feel Better

Thea Smies
Mammacare verpleegkundige, Diakonessen Ziekenhuis Utrecht

Femke Welles
Hoofd doelbesteding Pink Ribbon

Monique van Orden
Initiatiefneemster van de Duizend Borsten Beurs

Eénmalig jurylid: Désirée Hairwassers
Borstkankervragen.nl, winnares Breast Friends Award 2014


fb_icon_50Reageren op dit bericht? Dat kan via de Facebook-pagina van Breast Friends.